入伙

有師兄習八字. 總想窺探未來的我, 急不及待雙手奉上自己時辰八字. 師兄說, 嘩, 你八字中寅申巳亥都齊.

咁即係點唧?

咪金木水火相剋, 咪奔波勞碌, 動如流水, 不能安定.

我唔信! 你未到家啫. 我肯定唔係咁o既人.

而當時我的工作確實要東奔西走.

某日, 大師上課贈言. 問: 大師呀大師, 我能否有日唔使做, 在家做少奶奶?

大師不用端詳, 斷言道: 不能. 你一定要做, 做到老.

huh? 咁悲?

大師說古時皇帝選后妃, 一定不會選我這種面型的女人. (好悲, 無得做妃嬪, 無得攀附皇親國戚). 因為我是虎型面.

huh? 即係好苦咁解呀?

唔係! 大師面帶權威地說, 虎型面女人不能安於室, 要"做o野". 皇帝是龍, 娶著你地, 會龍虎相爭.

咁都得? 我唔係呀大師, 我好想唔使做架!

唔信命, 辭職, 回家生仔.

而我的人生, 不由得我不信, 確實一直流離浪蕩.

很討厭搬家, 數了一下手指, 偏偏在過去的十年內搬了起碼五次, 在未來的一年內, 還會再搬三次.

不明白為什麼有人會喜歡搬家, 每一兩年搬一次, 換新環境? 他們可能瀟灑得一點雜物都沒有. 怎麼我的家收拾了又收拾還是有收拾不完的東西? 香港的樓價貴是有原因的, 因為我發現我家的實用面積很厲害, 起碼有百分之三百. 不然, 怎麼可能容納得了那麼多雜物?

一個地方住久了, 無論之前多麼的不滿, 要離開時, 仍然不捨, 不停地問: 做錯決定了嗎做錯決定了嗎?

住處如是, Blog 也如是.

在雅虎開blog不長的一段時間, 卻在blog 中認識了很多有趣有見地的人. 而你們的留言比我的博文更精彩.

可能雅虎的驗證碼旨在亂人心智. 唉.. 心痛朋友們返完工, 湊完仔已心力交瘁, 卻仍要金睛火眼過五關斬六將, 不停一次又一次地試那個可惡的驗證碼, 以為自己累得頭暈眼花了屢錯屢試. 雅虎真的耍人耍到家了. 怎麼不讓博主決定留言者需不需要驗證碼呢?

本來, 想擇個黃道吉日, 搬博. 現在想, 等什麼呢? 博畢竟不是幾仟幾萬蚊一呎的房子呀, 不對路就回來唄.

所以, 我要搬博了. 新地址是: https://lungchu.wordpress.com/

此篇文, 既是暫別雅虎, 也當賀新居.

而我, 還是會回來在你們的博留言, 跟驗證碼死過.

廣告

6 Comments

  1. Posted 一月 12, 2010 at 7:18 上午 | Permalink

    丫丫! 不许再過五關斬六將了!!!
    留言成功!!

    恭祝你新居入伙 !!
    万岁,万岁,万万岁!

    Ah Men !!

    哇哈哈哈哈哈哈哈哈!!!

    • Posted 一月 12, 2010 at 1:02 下午 | Permalink

      天呀, 我怎麼老是回覆不了呢? 回覆了好幾次了.
      還不懂怎麼做, comment 不用我approve 都可以自動出來.

  2. 小倩
    Posted 一月 13, 2010 at 2:43 下午 | Permalink

    快點粉飾一下, 不准躲懶 😛

    • Posted 一月 13, 2010 at 3:05 下午 | Permalink

      kekeke…
      咁你今次係講個blog定係apartment 先??
      我仲未識搞blog o個d嘢, 好似好深奧咁, 等我慢慢摸熟佢先.

  3. Karen
    Posted 一月 13, 2010 at 11:44 下午 | Permalink

    恭喜新博入伙!!

    • Posted 一月 13, 2010 at 11:47 下午 | Permalink

      喂Karen, 飲返杯,勝o既!!
      我仲研究緊點用入面o既設施呀!


One Trackback/Pingback

  1. […] ……入伙總想窺探未來的我, 急不及待雙手奉上自己時辰八字. 師兄說, 嘩, […]

發表回應

Required fields are marked *
*
*

%d 位部落客按了讚: